Dom > Новости > Sadržaj
Да ли сте супер спавање или ослобађање од сна?
Apr 18, 2017

Да ли сте икада чули да се неко може похвалити што може да функционише нормално на врло мало одмора, или чује фразу "супер спавање"?

Пре него што постанете љубоморни на цело додатно време, ови наводни Супер Слееперс заражени за дан, знају да способност да функционише на мало спавања доказује веома ретко. Заправо, ови Супер Слееперс често изгледају као Супер-Слееп-Депривед према истраживању.

 

Наука супер спавања

Др. Иинг-Хуи Фу, генетичар на Универзитету Калифорнија-Сан Франциско, пронашао је генетску мутацију на ДЕЦ2 фацилитатору транскрипције која се појавила само у стварним Супер Слееперима. Људи који поседују ову генетску варијацију имају циркадијски ритмови који се разликују од опште популације, а разлике у обрасцима сна су очигледне у веома младом добу. Већ две године старости, Супер Слееперс се обично одрекну ноктију.

Изгледа да Супер Слееперс имају упорне расположења, већу толеранцију за физички бол, боље одскочите од психичких поремећаја и имају бољи метаболизам. Ова генетска варијација је репликована код мишева. Међутим, до данас, др Фу и њен тим су идентификовали само 20 истинских Супер Слееперса. Те људе је тешко наћи и проучавати јер ретко одлазе у клинике за спавање или осећају да имају поремећај.

 

Схорт Слееперс

Чини се да има много више од 20 људи који тврде да могу нормално да функционишу мање од 5 или 6 сати спавања - па шта је са њима? Па, од сваких 100 људи који верују да им је потребно 5 или 6 сати спавања ноћ, само 5 људи стварно раде.

Кратке Слееперс могу бити ноћне сове или ране птице и изгледају енергични, одлазни и амбициозни, особине које почињу у раном детињству и изгледа да трче у породицама. Имају одређену психолошку и физиолошку енергију за њих, и полазе у своју каријеру у пуној рупи.

А осталих 95? Изгледа да могу бити хронично спријечени.

 

Колико је потребно одморити кратке спавање?

Студија Универзитета у Утаху од 839 људи погледала је узорке неуралних веза у мозгу навикнутих "кратких спавања". Ова студија је гледала само на скенирање мозга, тако да ми не знамо да неки учесници поседују гену Супер Слееперса.

Прво, истраживачи су поделили учеснике у две групе. Један за оне који су потребни 7-12 сати по ноћи, и један од оних који су требали шест или мање. Група која је имала мање од 6 сати спавања по ноћу даље се поделила на оне који су признали да су усамљени, а они који су тврдили да се осећају добро.

 

Шта је са нежељеним ефектима?

Скенирањем мозга и испитивањем неуронских веза утврђено је да су неки људи заправо кратки спасиоци. Овај подмножак је нормално функционисао током дана и ефикасније успјешно ноћу. Потребно је више истраживања; међутим, ефективно кратко спавање може се односити на хипоманију - благи облик маније који је повезан са тркачким мислима и мањи инхибицији. Не можеш да тренираш себе да будеш кратак спавач.

Али већина људи који су тврдили да је назив кратког спавања заправо показује више замора него што су схватили.

Испоставило се да су скенови мозга многих самопрокламованих кратких прасица показали мозак образаца онога што нормално видите кад особа спава. Изгледало је као да се спуштају у току скенирања мозга, мада су то негирали. Испоставило се да су људи познати лоше што знају да ли су заспали кратко време.

Ови не-тако-супер-слеепери такође могу заспати од досаде док су у скенеру. У свакодневном животу, они имају тенденцију да траже сталну стимулацију да превазиђу њихову потребу за спавање. Ово постаје опасност када учествујете у свакодневним задацима као што је вожња.

Лишавање сна отежава процену и образложење, тако да су перцепције о будности и високом функционисању веома нетачне. Претходно истраживање такође идентификује неусклађеност између перцепције функционисања и стварних перформанси. Већина особа са спавање омета да показују когнитивно оштећење слично ономе што се тиче алкохола. Али, можда не схватају колико лоше раде, представљајући претњу себи и другима. Боттом линијом - већина људи нема довољно могућности да при уморности примећује сопствене дефиците у перформансама.

 

Слееп-Депривед или Супер Слеепер

Поред медицинског тестирања, неколико савета помажу да се особу са спавањем ускрати из Супер Слеепер-а. Било да сте сами или члан породице, потражите заједничке знакове неког малог сна:

л   Да ли примећујете повећану мудрост, лошу процену и лоше перформансе на послу, школу или вожњу?

л   Да ли имају тенденцију да спавају дуже викендом или одморима? Колико спавају без аларма или подешеног распореда?

л   Да ли су у сталној потреби стимулације и заузетости? Шта се дешава ако се та стимулација заустави?

Хронична депривација сна је тешка по телу, која је повезана са многим менталним и физичким болестима. Поспаност вожња је узрок између 10% и 30% свих саобраћајних несрећа, као и безброј несрећа на радном месту.

 

За одржавање прекомјерно заузетог начина живота, Слееп-Депривед се може маскирати као Супер Слееперс, стављајући себе у опасност за здравствене проблеме, и свима који су у ризику са оштећеним процјенама и перформансама.

Претплатите се на нашу листу е-поште
Пријавите се са својим именом и е-поштом како бисте добили најновије ажурирање проваиа, ексклузивни приступ промоцијама, продајним догађајима, продаји пре продаје и још много тога!
Повежите се са Хонсоном
Постаните наш фан, пратите нас и претплатите се за најновије исправке и понуде
QR Code
  • Glavna stranica
  • О нама
  • Производи
  • Новости
  • Izložba
  • Контактирајте нас
  • Повратна информација
  • Цопиригхт © Фосхан Цити Ангел Дреам Фурнитуре Цо, Лтд Сва права придржана.